Gå upp i vikt.

Postad i: Vardag.

Överallt tjatas de om hur man kan gå ner i vikt, en vikthets som t.ex : ”tar bort de minsta hull inför sommaren!”, ”såhär får du din sommarkropp!”, ”Agnetha gick ner 30 kilo på en månad”, ”att vara överviktig orsaker problem som högt blodtryck, påfrestning på lungor och hjärtfel” , ”gör dessa 5 övningar varje dag så kan även du gå ner i vikt,” ”experten har talat - Därför SKA du gå ner i vikt.”

Listan kan göras jävligt lång kring viktnedgång men det skyltas inte alls lika mycket med hur man går upp i vikt. Googlar vi så finner vi ungefär ”är nötter”, ”variera din kost till hela kostcirkeln”, ”gå promenader.”
De skrivs och skriks inte ut lika mycket för oss ”smala” om hur man går upp i vikt som de gör för de som är kraftiga/överviktiga.
Personligen skiter jag i hur människor väljer att se ut. En del är kraftig eller smal pga sjukdom, en del har ätit/svält sig till de, en del har dålig omsättning och en del har bra omsättning. Alla är vi olika och tur är väl det.

Jag tycker såklart att de är skit bra med tips men skulle uppskatta mer tips till oss som också försöker gå upp i vikt. Mina problem är svåra, inte ens dietister fixar de 100%.
Jag har för hög ämnesomsättning så när jag går från soffan till köket så har jag bränt ungefär lika mycket som en maratonlöpare. Då kanske ni förstår att även om jag inte rör mig mycket så rör jag mig tillräckligt för att inte riktigt hinna äta ikapp med det. Jag små äter väldigt mycket, mycket chips och annat som kan tänkas hjälpa mig. Dessutom har jag mycket allergier och astma mot damm, mögel, hundar, pollen, gräs, träd/buskar men också födoämnen. Jag tål inte frukter, grönsaker, nötter och fröer vilket tar bort fett mycket för mig. Jag äter järn, D-vitamin, kalcium och folsyra i tablettform. Jag tål inprincip bara spenat, isbergssallad, lök, gurka, paprika och vattenmelon. Fett tråkigt men livet rullar på ändå. Mina sallader är ganska tråkiga som ni förstår haha!

Jag rasade 10 kg efter jag fick min son, 10 kg låter som väldigt lite kanske men på en som redan är smal och som kämpat med vikten sedan födseln så är det MYCKET. Jag fick ännu mer ångest och blev sjukt stressad över att jag tappat så mycket.
Jag vet inte ens hur jag ska lösa detta.
Innan jag var gravid vägde jag 45 kg, vid förlossning vägde jag 50kg (precis samma som med graviditeten innan) och dagen efter förlossningen så PANG ner till 40 kg. Jag är 173 cm lång och väger 40 kg. Ni kan tänka er att de syns. Folk frågar om jag har anorexia, om jag har bulimi, spyr ja upp min mat? Äter jag aldrig? Vad är fel?
Ingen vet. Jag vet inte. Jag har fobi för att spy, jag små äter mycket. Ber min pojkvän köpa chips, dricka, cheese dippers eller annat inprincip varje dag och det stämmer inte riktigt med hur min kropp ser ut.


ÅH MEN FAN VA GÖTT ATT DU KAN ÄTA VAD DU VILL UTAN ATT GÅ UPP I VIKT?!
Hur många gånger genom livet har man inte fått höra det här? EXTREMT MYCKET. Det är inte gött, det är inte kul, det är jobbigt, det skapar ångest. Jag måste gå runt hela dagarna och fundera på vilka saker i hemmet ger mig störst chans att gå upp i vikt om jag små äter de lite ibland osv.
Jag har näringsdrycker, extra ”starka” för att lättast gå upp i vikt. Jag ska dricka 2 om dagen + äta alla mål och små äta emellan.
Ni som har haft eller har näringsdrycker förstår hur jobbigt de är att först äta middag till man är MÄTT sen trycka en näringsdryck som gör att man bli så mätt att man mår illa. Man går runt hela dagen och vill bara kräkas MEN de får man ju inte heller göra.

Denna dagen startar jag med ett glas fanta (det ger ganska mycket energi m.m precis som saft och knuffar på intaget), 2 rostade mackor med sylt (det knuffar också) och ost och en näringsdryck med smak utav kaffe.
Ni kommer följa mig mycket i mitt hopp om att gå upp i vikt men också min vardag.

Start - 40 kg
Mål - 65 kg.

  • Postad i: Vardag.

Gillar

Kommentarer

Hannas krypin,
Förstår att du har det tuftt och att det är svårt med dina allergier. Men du, fanta till frukost? Även om man behöver gå upp i vikt så är det inte ett bra val (förlåt att jag är så rätt fram) Det innehåller inget bra alls. Menar dietisten verkligen att du ska starta dagen med fanta? En rejäl sockerchock liksom som får blodsockret att skjuta i höjden. Hur är det med kött, fisk ägg och animaliska fetter? Din kropp behöver näring och det är inte mycket näring i rostade mackor och sylt. Socker, socker och så lite mer socker.
hannafialotta.blogg.se
charlottelinden.se,
Låter otroligt jobbigt! Jag har en vän som lider av precis samma sak som du - hon går inte upp i vikt vad hon än tar till och jag förstår att det måste vara väldigt tärande för psyket. <3
charlottelinden.se
Sannaevelyne
Sannaevelyne,
Förstår att det måste vara jätte jobbigt och frustrerande att inte kunna hitta så mycket om det. Vad man än kämpar med så är det ju tufft! Min lillebror vill också få upp i vikt och gick till en dietist för att få kostschema & han sa samma att det var jobbigt att äta så mycket... Men när han väl kom in i det och kroppen blev van gick han faktiskt upp lite! Håller tummarna för dig!
nouw.com/sannaevelyne
MikkizLilja
MikkizLilja,
Tack för info <3 jag har haft dietist i 3 år nu, olika dessutom som rådfrågat varandra. Tagit massa prover men dom hittar aldrig något och ingen direkt lösning :/
nouw.com/mikkizlilja
Madde,
Jag tänker att det är lika jobbigt att väga för lite som för mycket. Ditt mål på 65 låter ju rimligt, men förstår att det inte är helt enkelt. Vill ner till 67 men gå ner istället.
www.nouw.com/madelena
MikkizLilja
MikkizLilja,
förstår! Nä det är inte lätt åt något håll skulle jag tro. Vet inte om någon misstolkar mig i inlägget. Hoppas inte de! De är självklart bra att tips finns för att gå ner i vikt men de är inte lika mycket skrivande och tjatande om att gå upp i vikt. Tycker de borde vara lite rimligare uppdelat samtidigt som folk inte ska få de kastat i ansiktet varje dag!
man ska vara nöjd med sig själv men jag tror att de är ganska skönt med ett mål också 😊
nouw.com/mikkizlilja
Jessiekaos
Jessiekaos,
Håller helt med dig varför finns de så lite info om hur man går upp i vikt liksom, ser framemot att läsa om Din resa, så viktigt att skriva om det från det hållet du gör tycker ja, för man läser ju annars nästan bara om folk som vill gå ner i vikt annars mest. Och ja håller med dig helt om all reklam för viktnedgång, personligen är ja så trött på att se den överallt, dom ger ofta så fel bilder också dessutom 😣❤️
nouw.com/jessiekaos
Moa Larsson,
Jag relaterar så mycket till det här inlägget, tyvärr. Jag hade nämligen exakt samma problem som du när jag var yngre. Ingen pratade om hur det kunde vara att stå i ett provrum och sätta på sig en XS som man drunkande i. Och jag kände mig ensammast i världen. Överallt mötte jag folk som tyckte jag var fint smal och det var också så himla skevt. Jag hejar på dig! Stenhårt!
moafidelie.com
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Mycket bra inlägg! Jag själv har både varit väldigt smal och nu istället fetma och kan verkligen hålla med om det du skriver! Folk tänker att man som smal kan äta vad som helst, men inne i våra kroppar påverkas man oftast likadant, bara för man är smal som menas inte det att man kan äta allt för onyttigt. Den där kroppshetsen irritera mig. Det viktigaste är väl att man själv mår bra i SIN kropp. Så länge det inte handlar om ätstörningar. Kram <3
nouw.com/angelicaelversson
Annica,
Jag relaterar så otroligt mycket till din text.. Jag har själv haft problem med vikten. Är dock 152 cm och nu som höggravid (vecka 36) så väger jag 61 kg ungefär. Inskrivningsvikten var 63.
annicama.com
jossan,
viktigt ämne att ta upp! Bra du gör de!
Ja de är inte lätt alltså. denna hets över att vara smal har verkligen gått för långt!
joossanns.se
Lexochlogan
Lexochlogan,
Det spelar nog i gen roll om man har svårt att gå upp eller gå ner i vikt, det är tufft för den som sitter i situtioningen. Bra att du belyser det, din text är både berörande och så viktigt. Hoppas du ser en ökning, kämpandet är tufft men viktigt men du kommer lösa det
nouw.com/lexochlogan