Corona, allmänsnack om vården.

Postad i: Vardag.

Godmorgon!

Hoppas ni sovit gott, jag har sovit dåligt länge + mina trasiga lungor får ofta lite dåligt syre på natten så får lite yrsel och huvudvärk när jag vaknar. Lite skrämmande men mest irriterande att lida utav mycket huvudvärk.

Vet ni vad jag tänkt mycket på i Corona tider faktiskt? Jag har egentligen hunnit tänka på det mesta, det mesta och mer än så skulle jag tro.
Jag har haft sjuklig ångest över Corona, helt ärligt.
Jag har småbarn, varav dottern är extremt besatt utav mig och en son som snart är 8 månader, alltså inte så stor. Man kan dö när som helst såklart men att dö för att inte få luft? Nej tack. Dö ifrån sina småbarn? Nej tack. Riskera att förlora sina anhöriga? Nej tack!

Jag har klivit över kanten från ren dödsångest till att inprincip acceptera min död och andras död. Hemskt? Oja det är det men gå för det värsta och hoppas på det bästa.

Det är inte så att vi eller sjukvården får en ärlig chans. Dom riskerar sina liv VARJE DAG, inte bara i Coronatider men varje dag är dom på plats, varje dag kan dom komma i kontakt med nya sjukdomar, farliga smittor, äckliga smittor m.m och det dom gör är att lyssna på dig, se på dig, testa dig och viktigast av allt.. DOM FÖRSÖKER HJÄLPA DIG. Jag har alltid tyckt att personal inom vården och räddningstjänster fått extremt dåligt betalt.

Nu i kristider har vi lärt oss sammanfattningsvis;

* Personer inom vården ÄR hjältar, spelar ingen roll vart dom jobbar. Dom är där, dom hjälper, dom riskerar sin egen hälsa varje dag.

* Regeringen har inte prioriterat sina pengar rätt. Lägg pengar där det behövs! Lätt att säga såklart och det lär inte spela någon roll. Varför skulle regeringen lyssna på några luffare därute?

* våra liv är nu i andras händer. De blir värre varje dag just nu och i andra länder har dom börjat välja vilka som ska få en chans att överleva och vilka som bara får dö. Vad gör Sverige? Jo dom går ut och varnar att om trycket blir hårt nu, då måste dom VÄLJA vilka som ska få respirator hjälp, alltså hjälp att försöka överleva. Endast de människor med bäst förutsättningar ENLIGT DOM ska få chans att se om dom överlever. Alla människor får kanske inte ens en chans att försöka.
På den listan ligger mitt liv och säkert minst 100.000 personer till inom livsfara. Där vi har underliggande sjukdomar som kanske gör att sjukvården prioriterar bort oss.
- Ja men du är ung och du har ju faktiskt barn...
Japp de är och har jag men de har redan varnat att ingenting sådant kommer spela roll. Den som har bäst förutsättningar att leva minst 1 år eller 6 månader till dom räddas. Detta är inte vårdens fel om vi hamnar i detta senario... Det är regeringen som valt att prioritera sämst åt dom.

* Vi bryr oss inte direkt om siffrorna kring dödsfall. Nej för människoliv kommer aldrig någonsin (om inte vi börjar närma oss dödsfall på 70%) betyda mer än pengar. Pengar är viktigt. Fy jävlar att leva snålt 1 år och kanske rädda fler liv, de går inte. Nu måste vi tänka... Några kan dö, spelar egentligen ingen roll hur många men ekonomin.. hur behåller vi den? Hmm!

Jag har inte så mycket hat mot regeringen, mitt parti är inte de som sitter. Jag har inte riktigt någonsin gillat Stefan Löfvén heller. Inte så att jag inspireras utav han särskilt mycket men jag hatar honom inte. Politik bör inte gå på en gräns där man hatar folk utåt. Är man så ytlig att man inte kan låta folk rösta på vad de vill m.m utan att man måste kalla dom otrevliga saker så säger de mer om en själv enligt mig. Jag gillade och ogillade hans tal till nationen. Det lät som ”nu är det kört på riktigt” men samtidigt påpeka han ändå hur pass allvarligt läget är.

Regeringen, folkhälsomyndigheten och andra myndigheter jobbar med svåra frågor dygnet runt. Självklart kan vi tycka saker men vi har ingen aning om hur svårt de är att göra egentligen. Dom gör ett bra jobb MEN oavsett om jag dör eller inte dör i den här pandemin så hoppas jag att regeringen m.m ändrar om efteråt.

- Ge ALLA inom vården och räddningstjänst HÖGRE LÖN och bättre arbetsvillkor.

- Ge dom bästa förutsättningar, materiell och space. Dom behöver ha lager, så inte saker tar slut i första taget.

- Tvinga dom inte att gå i väggen pga dåliga villkor, dålig lön och för lite uppmuntran. Lätt att berömma dom i kris, lätt att glömma dom i vardag.

Det jobbiga är att människor fortfarande inte ser allvaret. Oftast för att dom är friska själva och tror att dom inprincip är superman. ”Ja men jag lär inte dö” men hur många av oss andra ska behöva dö för att du är odödlig?

Vad är rätt och fel i Corona tider? JAG VET INTE.
Ska mina barn få gå ut? Ska vi åka och handla? Ska vi låsa in oss helt och hållet? Ska vi gå med barnen på läkarbesök på sjukhuset trots att vi har läkare bekräftade med Corona? Ska vi gå på jobb? Ska vi studera? Räcker mina astma saker vid Corona? Om jag får Corona, blir det sjukt illa? Bör jag börja träna nu? Ska jag äta vitaminer? Ska man duscha en/två gånger om dagen? Ska man undvika o få det eller som riskgrupp bara kasta på sig de istället för att vänta ut de? Bör man va hemma eller gå ut och jobba?
Säg mig.. jag har ingen aning vad som är rätt och fel längre. Jag vet att min liv kan ligga i händerna på några som tillslut inte kommer välja mig för att dom inte får/har chansen att välja alla.

Vakna nu regeringen. Ge dom vad dom behöver och lite till. Inte pga mig men på grund av det jobb dom gör dagligen!

Gillar